Luk op for lyrikken!  

 

Et multimedieshow for gymnasier, seminarier, højskoler, biblioteker, handelsskoler, universiteter mv. 

med lyrikeren Jens Fink-Jensen, saxofonisten Mads Mathias og keyboardspilleren Fredrik Mellqvist

 

Om fællesarrangementet

I får
en præsentation af lyrik på en måde som bryder med den traditionelle form for lyrikoplæsning. I får sat et personligt "ansigt" på en digter, og gennem et stemningsskabende, musikalsk samspil med lyrikoplæsningen, nedbrydes de ofte skeptiske og negative forventninger til genren og situationen hos eleverne. Med en afsluttende musik/diassekvens underbygges det billedlige element i de hørte digte. Roen, dybden og intensiteten i digtene får plads. De får liv, og rejsen ind i den enkeltes egne dybder kan begynde ...

Konceptet
I løbet af en dobbelttime introducerer jeg mig selv som lyriker og "almindeligt" menneske. Derefter læser jeg digte fra mine digtsamlinger. Dette sker både med og uden underlægning af saxofon og synthesizermusik. Endelig viser jeg diasshowet Øje på verden - om bøgernes råstof, med min egen musik og egne fotos fra rejser i blandt andre landene omkring Middelhavet, Kenya og Kina. Billedernes stemninger harmonerer med digtenes stemninger og temaer så det samlede show virker som en afrundet helhed. Efter showet besøger jeg gerne nogle klasser for en mere uddybende dialog om digtene og deres temaer. I kan supplere med klassebesøg af de to musikere, som er uddannet på Det Rytmiske Musikkonservatorium.

Før og efter mange muligheder
Der er mange muligheder for at knytte forberedelser og efterfølgende aktiviteter til vores besøg. Da digtene handler om almenmenneskelige forhold, egner vores show sig, foruden dansk, til arbejdet i kreative fag som musik og billedkunst/foto. Eleverne kan fx lave skriveværksteder hvor særlige emner behandles i digtform, prøve at sammensætte egne digte og fotografier, eller arbejde med musik til egne digte. Eleverne kan fx få til opgave at skrive anmeldelser af vores optræden. Selv meget skeptiske elever ender ofte med at blive begejstrede over hvad digte også kan: De bliver overraskede over at noget de troede var uforståeligt og verdensfjernt viser sig at være nærværende og vedkommende og berører erfaringer og følelser de selv kender til.

Digt/foto-udstillingen OrdBilleder
I relation til showet kan I i en periode gratis låne min digt/foto-udstilling OrdBilleder. Den består af 35 lette, laminerede plancher i aluminiumsrammer på 50x70 cm; hver med et af mine digte i kombination med et farvefoto fra mine rejser i flere verdensdele. I forbindelse med et oplæsningsarrangement koster det jer kun fragten med vognmand videre til næste udstillingssted at låne den. Se mere om OrdBilleder.

LUK OP FOR LYRIKKEN; Jens Fink-Jensen (digte), Fredrik Mellqvist (keyboards) og Mads Mathias (saxofon) fotograferet af Claus Olesen, Odense Katedralskole, 21. november 2008

LUK OP FOR LYRIKKEN; Jens Fink-Jensen (digte), Fredrik Mellqvist (keyboards) og Mads Mathias (saxofon) fotograferet af Claus Olesen, Odense Katedralskole, 21. november 2008

Vi er
Jens Fink-Jensen (digtoplæsning - ophavsmand til digtene, fotografierne og musikken), Mads Mathias (saxofon) og Fredrik Mellqvist (keyboards).

Læs mere om Jens Fink-Jensen.

Fredrik Mellqvist: komponist og pianist, født 1977 i Söderhamn, Sverige, nu bosat i København. Uddannet pianist fra Rytmisk Musikkonservatorium, men har i mange år også arbejdet med lydteknik. Fredrik har modtaget arbejdslegater fra KODA og i 2006 et arbejdslegat fra Statens Kunstfond. Andre musikkonstellationer: Spiller med sin egen Fredrik Mellqvist Trio (som har udsendt to cd'er, senest i 2007), Malene Langborg, Caspar David, The Final Wham og Cruise. Har været kapelmester for og skrevet musik til mange forskellige teaterforestillinger, blandt andre ”I dit korte liv” på Rialtoteatret, ”Min tanke er fri” på Café Liva, Århus Revyen og Køge Revyen. Fredrik har været med i Luk op for lyrikken siden 2006, hvor han overtog pladsen som keyboardspiller efter Lars Christensen. Fredrik ejer og driver også lyd-studiet FMproduktion.

Jens Severin: har i flere end 10 år været fast saxofonist i Luk op for lyrikken, men er i efteråret 2008 af tidsmæssige årsager afløst af Mads Mathias. Jens Severin er født 16. maj 1958 i Åbenrå, nu bosat i Århus. Andre musikkonstellationer: The Shanks (punk), Anders Blichfeldt (Big Fat Snake/rock), Niels Lan Doky (jazz), Det Andet Orkester (jazz) og Fun (funk).

Mads Mathias: saxofonist, født 1981 og opvokset delvist i Tanzania og i Silkeborg. Saxofonen blev hans hovedinstrument i 11-årsalderen, og som 20-årig blev han optaget på Rytmisk Musikkonservatorium, hvorfra han fik en diplomuddannelse i 2007. Mads Mathias har som studiemusiker bidraget til adskillige pladeudgivelser og har som livemusiker spillet med blandt andre Leroy Jones, Anne Linnet, Bob Wilber, Alpha Beat og Billy Cross. Mads Mathias spiller i en del bands. Hans fire hovedbands er: Six City Stompers, Mads Mathias Kvartet, DEM samt The Dogs. Se mere på www.madsmathias.dk.

LUK OP FOR LYRIKKEN; Jens Fink-Jensen (digte), Fredrik Mellqvist (keyboards) og Mads Mathias (saxofon) fotograferet af Carsten Christiansen, Ikast-Brande Gymnasium, 19. november 2008

Digtene jeg læser
i Luk op for lyrikken kan hentes nedenfor, så der er god tid til at inddrage dem i undervisningen forud for vores optræden og forberede en dialog om dem i forbindelse med mine eventuelle klassebesøg efter vores optræden. Lån/anskaf eventuelt videoen Det levende ord (visualiserede digte) og cd'en Lyd Lyrik (Borgens Forlag), som vi medvirker på.

Her kan du hente digtforløbet i pdf-format til brug i undervisningen eller se dem på skærmen som en sammenhængende serie. Under hvert digt finder du en lille pil som fører videre til næste digt i oplæsningsforløbet og tilbage til denne side.

Her kan du også se hvilke digte der indgår i oplæsningsforløbet og vælge dem enkeltvis:

I et bjerg (S)
Hvad angår kærligheden (D)
Syd for mit hjerte (N)
Melankoliens anatomi (F)
Melancholia (F)
Det lysende citrontræ (N)
Den nationale karakter (N)
Afrejse (N)
På toppen af bjerget (F)
Teplukkerne (N)
Aftenens mennesker (A)
Lykkens have (A)
~
Der er du (F)
I alle disse billeder (F)
Øjeblikket (F)
Fiskeren (F)
Genfødt (F)
Det liggende træ (F)
Måske er det blæsten (F)
Jeg kærtegner vinden (F)
Jeg gav dig en ring (F)
Carl Nielsens roser (F)
~
Brænd mine breve (F)
Det allermest unødvendige (F)
Se mig, måne (F)

Digtene er fra følgende digtsamlinger af Jens Fink-Jensen:
(S) = Sorgrejser
(D) = Dans under galgen
(N) = Nær afstanden
(F) = Forvandlingshavet
(A) = Alt er en åbning

Med vort utraditionelle arrangement har vi hidtil besøgt
biblioteker, caféer og festivaler (blandt andre Roskilde Festival, Roskilde Litteraturfestival, Nordisk Lyrik Festival, Haderslev Lyrikfestival, Ølgod Kulturdage, Verdens Bogdag og Aabenraa Litteraturfestival), blandt andre gymnasierne Avedøre, Borupgaard (Ballerup), Bagsværd Kostskole, Brøndby, Dronninglund, Esbjerg Gymnasium og Esbjerg Statsskole, Frederiksborg Gymnasium (Hillerød), Frederikshavn, Frederikssund, Gladsaxe, Grenaa, Hadsten, Haslev, Herlufsholm, Hjørring, Hobro, Horsens, Ikast-Brande, Ingrid Jespersens Gymnasieskole (København), Kolding, Middelfart, Morsø (Nykøbing Mors), Mulernes Legatskole (Odense), Nordfyn, Nordsjællands Gymnasium (Hørsholm), Nyborg, Nørresundby, Odense Katedralskole, Paderup, Roskilde Gymnasium, Rysensteen, Rødkilde (Vejle), Sorø Akademi, Rosborg (Vejle), Skanderborg, Slagelse, Stenhus, Studenterkurset i Sønderjylland (Toftlund), Støvring, Sønderborg, Tønder, Tørring, Tårnby, Vejlefjordskolen, Aalborg Katedralskole, Aalborghus, Århus Akademi samt Århus Købmandsskole, Fredericia-Middelfart Handelsskole, International Business College i Kolding (tidligere Købmandsskolen), Hillerød Tekniske Gymnasium og VUC Vestegnen (Albertslund) – nogle af stederne flere gange.

Fra 2008 har vi primært optrådt med støtte fra Kunstrådets huskunstnerordning, men siden 2010 har det ordningen ikke støttet arrangementer af en eller få dages varighed.

Se Luk op for lyrikkens profil på Kunstrådets huskunstnerdatabase

Se anmeldelser af multimedielyrikshowet

Hent præsentationspjece om Luk op for lyrikken
(4 A4-sider, pdf-format, 170 KB)

Jens Fink-Jens på klassebesøg på Grenaa Gymnasium med Luk op for lyrikken, 27. november 2006

Hør lydoptagelser af "Luk op for lyrikken"
 

med Jens Fink-Jensen, Fredrik Mellqvist og Jens Severin, indspillet i 2007: Spoken Word Demo 2007 (mp3, 5,3 MB, varighed: 5:48).

med Jens Fink-Jensen og Jens Severin: Måske er det blæsten (mp3, 3,6 MB, varighed: 3:48). Med digtene "Måske er det blæsten", "Jeg kærtegner vinden" og "Se mig måne".

med Jens Fink-Jensen og Jens Severin: Carl Nielsens roser (mp3, 4,5 MB, varighed: 4:41). Med digtene "Jeg gav dig en ring", "Carl Nielsens roser" og "Det allermest unødvendige".

Læs om vores optræden på Studenterkurset i Sønderjylland + Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund, februar 2006.

Læs om Jens Fink-Jensens lyriske forfatterskab
i Ivan Schou Vibings artikel Når melankolien blomstrer og
i uddraget af Peter Stein Larsens bog Modernistiske outsidere.

Kontakt
Jens Fink-Jensen for reservation og oplysninger om priser mv. på
info @ jensfink.dk.

Til top